2024-03-20

Moderaterna: ”Gör Gävles torg mer levande”

På onsdagens sammanträde med Samhällsbyggnadsnämnden lade Moderaterna fram ett initiativärende där detaljplanerna för uteserveringarna på Stortorget, Rådhustorget och Södermalmstorg ska ses över. 

Förslaget innebär att hitta mer långsiktiga lösningar för verksamheter som väljer att etablera sig på torgen. Läs hela initiativärendet r

Citat
  • ”Som Gävlebo vill man ju självklart ha en attraktiv stad och närmiljö, och då är uteserveringar en stor bidragande faktor. Idag motarbetas företagarna som gör torgen trevligare och det tycks bara vara av formella, byråkratiska skäl som ställer till det för uteserveringarna. Därför lägger vi moderater idag ett initiativärende om att se över detta och ta fram nya detaljplaner för torgen”, säger Mikael Brodin (M).

  • ”Vi pratar alltså om omtyckta verksamheter på torgen som tvingas stänga ner på grund av hur detaljplanerna är upplagda. Jag ser ingen anledning till att schasa bort populära krogar från torgen bara för att våra nuvarande regelverk säger så”, säger Mikael Brodin (M).

  • ”Restaurangerna som satsar på att etablera sig på torgen idag drabbas ju av en stor ovisshet. Varför ska företagen vilja bygga upp långvariga serveringar när de inte vet hur länge de ska få vara kvar? Resultaten blir ju tillfälliga, inte alltid lika vackra, lösningar. Här behövs en politik som varken drabbar företagarna eller vår fina stad”, säger Mikael Brodin (M).
För mer information

Mikael Brodin (M), andre vice ordförande Samhällsbyggnadsnämnden

070-360 94 24

Victor Siljevik, politisk sekreterare Moderaterna Gävle kommun

victor.siljevik@moderaterna.se / 073-873 28 94

Ta ställning och dela artikeln