2024-04-03

Moderaterna: ”Skattepengar ska inte gå till symfoniorkesterns turnéer”

På kommunstyrelsens sammanträde den 9 april förväntas kommunstyrelsen fatta beslut om att fortsatt reservera medel till symfoniorkesterns turnéverksamhet. De strax över två miljoner kronorna har fått Moderaterna att se rött och de kräver nu att pengarna istället ska gå till kärnverksamhet som skola eller äldreomsorg.

Förslag till beslut ser ut som följer: 

“att konserthuset och Symfoniorkestern garanteras turnémedel ur kommunstyrelsens reserver till ett belopp av 2 079 000 kr kommande år. Medel ansöks hos kommunstyrelsen när turné blir aktuellt.”

Ingen turné under år 2024 är ännu inplanerad. Beslutet går efter kommunstyrelsen upp till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Citat
  • ”Samtidigt som kommunen redovisar ett stort underskott och kärnverksamheter utsätts för ogenomtänkta och kortsiktiga nedskärningar väljer majoriteten att fortsatt lägga miljonbelopp på symfoniorkesterns utlandsturnéer. Det är fullständigt verklighetsfrånvänt”, säger William Elofsson (M). 

  • ”Vi betalar många miljoner av skattebetalarnas pengar till symfoniorkesterns verksamhet, och att de har möjlighet till att ackumulera miljonbelopp bevisar att kommunbidraget är för stort. Symfoniorkestern behöver snarare lägre kommunbidrag och istället öka sin självfinansieringsgrad, något som vi moderater föreslagit tidigare”, säger William Elofsson (M).
För mer information

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition Gävle kommun

072-222 88 28

Victor Siljevik, politisk sekreterare Moderaterna Gävle kommun

victor.siljevik@moderaterna.se / 073-873 28 94

Ta ställning och dela artikeln